Seksuell trakassering

Seksuell trakassering og overgrep skal ikke skje i idretten, og er direkte i strid med idrettens visjon «Idrettsglede for alle». Likevel vet vi at seksuell trakassering og overgrep skjer i idrettssammenheng, ofte uten at det blir rapportert, håndtert og reagert på.

Norsk idrett har nulltoleranse for diskriminering og trakassering. Dette betyr at det alltid skal reageres på slike handlinger. Her er retningslinjene fra Nordges Idrettsforbund mot seksuell trakassering og overgrep i idretten.

Vi ønsker at de som opplever seksuell trakassering eller overgrep i idretten varsler om dette.

Veileder

Norges idrettsforbund lanserte før jul en veileder for håndtering av saker som gjelder seksuell trakassering og overgrep. Den gir råd til:

• De som har opplevd seksuell trakassering eller overgrep i idretten.
  • De som har sett eller har mistanke om seksuell trakassering eller overgrep i idretten.
  • Idrettslag som mottar varsel om seksuell trakassering eller overgrep.

Her finner du veilederen:

Den som utsettes for seksuell trakassering eller seksuelle overgrep

• Ta kontakt / søk hjelp hos en du stoler på.
  • Kontakt ledelsen i klubben/idrettslaget, eventuelt idrettskretsen, særforbundet eller Idrettsforbundet.
  • Kontakt Likestillings- og diskrimineringsombudet, post@LDO.no tlf. 23157300

Den som har mistanke om seksuelle overgrep eller seksuell trakassering

For å få et bedre idrettsmiljø og forebygge seksuell trakassering og overgrep, er det viktig at de som utsettes for dette tør å ta opp saken. Dette kan være vanskelig, ikke minst gjelder det for barn og unge. Utøvere som for eksempel utsettes for seksuell trakassering av noen i støtteapparatet kan være redd for represalier eller straff, føle usikkerhet, skam og skyld eller redsel for ikke å bli trodd. Det er derfor viktig å presisere at dersom noen i idretten har mistanke om seksuell trakassering eller seksuelle overgrep bør man varsle om dette, enten man er forelder, del av støtteapparatet eller utøver. For unge utøvere er det ofte lettere å snakke med en annen person enn selv direkte konfrontere den som har en atferd som oppleves som trakassering.

03.06.2018
Lier Kvinner Senior A - Vålerenga 2