Lier Speedminton i VM

VM i Speedbadminton gikk av stabelen i Berlin fra 28-30 august. Fra Norge stilte 4 spillere, der 3 av de var fra Lier IL Speedbadminton!

2015-09-04
kristinkorsell

Totalt 800 startende i single og double fra 26 nasjoner var samlet i området rundt Olympiastadion i Berlin, alle med et mål for øye; Konkurrere om å bli ny verdensmester!

Den siste utøveren, Erik Heggelund (klasse +40), fra Solør Speedmintonklubb, var førstemann ut av nordmennene:
Heggelund hadde ikke fått trent nok speedminton i forkant - og følte seg derfor under pari i gruppespillet. Det endte med 3 tap, men Heggelund fikk likevel èn jevn kamp der han vant ett sett. 

"Jeg kommer rett fra Kin-Ball VM der Norge var representert for første gang - så oppladningen kunne vel vært bedre. Men, jeg går vel inn i guinnes rekordbok som den første til å havne på sisteplass i 2 VM på under en uke" spekulerer Heggelund med et smil.
(De som nå lurer på hva Kin-ball er, kan se youtube link i bunnen av denne artikkelen).

Nestemann ut var Stian Påsche, nytt medlem i Lier IL Speedminton. På forhånd hadde Stian som mål om å vinne et sett, i det som skulle bli VM-debut og hans andre internasjonale turnering. Gruppespillet skulle vise seg å bli av det varierte slaget, da første motstander var Mihaylo Mandryk (Ukr - ranket nr. 1 i verden!). Stian åpnet bra og ledet både på stillingen 2-1 og 3-2. På flere av poengene viste han god fighting-evne og utfordret verdenseneren gjentatte ganger. Med 2 serve-ess og flere vunnede poeng i begge set var det derfor godkjent innsats, tross 2-0 i tap.

"Det var både spennende, utfordrende og motiverende å møte en så god spiller. Mandryk er kanskje den beste serveren i verden, så at jeg i det hele tatt hang med til tider var motivasjon i seg selv", uttalte den ferske speedmintonspilleren. I kamp nr. 2, mot Sasha Stemme (Tyskland, 68 ranket) skulle det bli jevnere, men også her måtte Stian gi bort begge sett - og med det kampen.
Siste motstander , Paul Kochanek (Tyskalnd, 430 ranket), var veldig overkommelig, noe Stian viste med å vinne første set.
Det var nok en blanding av spenning og lite rutine som gjorde at set nr. 2 og 3 gikk i favør Kochanek, for dette var en kamp Stian kunne vunnet.

"Stian viser at med god trening kan man bli relativt god i Speedminton, relativt raskt. Med litt mer rutine og flere kamper i bagasjen vil han neste gang klare å dra i land kamper som dette", forteller kaptein for den norske troppen, Erik Damstuen. "Tross et noe skuffende tap i siste kamp nådde Stian sin målsetning for turneringen og jeg er sikker på at dette ga økt motivasjon og treningslyst", fortsetter han.

Nestemann ut var Erik Damstuen. På forhånd hadde han som målsetning å gå videre fra gruppespillet, men det er aldri lett å vite hvilket nivå motstanderne har. I store turneringer som dette kan man møte alt i fra nye spillere, utøvere på landslag i andre racketsporter, til de beste i verden - i nettopp Speedminton.

I første kamp møtte Damstuen danske Odderskær. Dansken kom uranket inn i VM, men av erfaring er de danske spillerne gode - ettersom de spiller/har spilt badminton på høyt nivå. Første set gikk til Dansken, med 15-9 i poeng. Damstuen klarte å omstille mentalt og vant både set 2 og 3 - og med det også kampen.

"Danskene har hatt et overtak på meg siden jeg tapte en semifinale i Gøteborg i 2013, etter ha ledet avgjørende set 15-9" forteller Damstuen - som er tilfreds med å ha snudd kampen. Andre motstander var Isidore (Frankrike, 163 ranket). Igjen kom nordmannen bakpå og tapte det første settet. Med positiv innstilling kjempet han seg inn i matchen og vant andre set, men måtte gi tapt 16-18 i tredje og avgjørende.

Før de siste to kampene i gruppespillet hadde alle i denne gruppen vunnet en kamp hver - og det var helt åpent mtp hvem som ville gå videre. Damstuen skulle ut mot Logoss (Latvia, 113 ranket), som hadde vunnet over franskmannen Damstuen tapte mot.
Uavhengig av siste kampen i gruppespillet var han avhengig av å vinne denne for å nå målsetningen om avansement. Første sett gikk klart i favør Latvieren, 16-10. Også andre set begynte dårlig for Damstuen, men på 1-6 begynte opphentingen for alvor.
Settet ble vunnet 16-11, før siste set ble vunnet 16-10.

"Det føles utrolig unødvendig å gi fra seg første set i alle kampene, men likefullt tilfredsstillende å snu kamper som dette i min favør" oppsummerer han. Det ble andreplass i gruppen, etter at Odderskær vant mot Isidore - også den over 3 set - og avansementet var et faktum.

Det var stor spenning knyttet til gruppespillet til siste nordmann, Morten Påsche; to av hans motstandere hadde gått ut i 16-dels finale i forrige VM, men ikke spilt stort siden den tid. Førstemann ut for Morten var Hernandez (Spania, ikke ranket). Spanjolen var ikke ranket før VM, men man så tidlig at det var en erfaren racket-spiller. Morten hadde lite problemer med å returnere det offensive spillet, og spiller seg inn til 2-0 seier. Neste motstander var Bosselmann (Tyskland, ikke ranket). Bosselmann hadde ikke spilt speedminton siden forrige VM og var derfor ute av rankingen, men er til daglig på det tyske landslaget i Padel-tennis. Racketerfaringen er med andre ord meget god. Påsche forsvarte seg i kjent stil, mot smash etter smash fra den tyske spilleren - og vant også denne kampen 2-0 i set. Påsche var derfor klar for avansement allerede før siste kamp - og kunne dermed senke skuldrene i den siste innledende matchen. Motstander i denne var Kirchner (Tyskland, 229 ranket), en meget god spiller fra Berlin. Kirchner var doubleparner med Damstuen (3.plass i Gøteborg open 2013), så det norske laget visste at dette ville bli en tøff kamp.
Likevel henter Morten frem en treffsikkerhet i returspillet som få andre kan skryte av, samtidig som han øker tempoet i eget spill.
Kirchner mørnes av jevne vekslinger og Morten tar sin tredje strake seier, alle 2-0 i set. Meget imponerende!

"Kroppen føles bra og det var viktig å vinne gruppa. Nå blir jeg fremflyttet forbi 128-dels finalen og unngår de aller beste i neste runde" uttalte en fornøyd Påsche.

Sluttspill:
Damstuen som gikk videre etter andreplass visste at veien videre ville bli tøff. I 128-dels finalen møtte han Dario Homuth (Ikke ranket, 17 plass forrige VM). Kampen endte 2-0 og Damstuen var videre til 64-dels finale. Neste motstander var både den beste og den verst tenkelige: Verdensmester fra  2011, 3.plass i VM 2013, Europamester fra 2012 og 2014, Per Hjalmarson fra Sverige.
I løpet av de siste fem årene har Hjalmarson spilt 34 master-turneringer med følgende plasseringer:
24 førsteplasser, 7 andreplasser og 3 tredjeplasser. (dette bare i single - double kommer i tillegg).
Med andre ord: Kanskje den vanskeligste motstanderen Damstuen kunne fått med tanke på avansement, men også den beste med tanke på at de to er gode venner - og at det alltid er morsomt å møte de beste.

Vel viten om at han var "underdog" gikk Erik inn i kampen med engasjement og godt fokus. Første set endte 10-16 og Damstuen hang bare delvis med. I andre set virket det som om tempoet begynte å sette seg også i nordmannen og han ga svensken kamp til døra. Med 13-16 som fasit i andre set var drømmen om avansement over, men med hodet hevet. "Å ryke ut av VM mot en av de største favorittene er absolutt ikke et nederlag. Selvfølgelig kunne man ønske en lettere motstander, men til slutt må man uansett møte de beste. At Per ble min overmann kjennes helt ok - og nå skal jeg heie han frem helt til en forhåpentligvis ny VM-tittel" fortalte Damstuen etter sin exit og 33.plass i Open Division.

Morten på sin side var flyttet forbi 128-dels etter gruppeseieren og var klar for 64-dels. Der ventet Pitter (Tyskland, 108 ranket).
Pitter hadde spillestil som var ganske lik motstanderne Morten hadde vunnet mot i gruppespillet, men med en vesentlig forskjell; Han virket ikke til å gjøre feil!
Påsche, som i Speedmintonmiljøet omtales som sikkerheten selv, gjorde flere feil enn vanlig - og ga bort for mange poeng.
Begge set var jevnspilte, men med Pitter som den førende med små marginer, hele veien.
Kampen endte 0-2, og drømmen var over også for Påsche.
"Å ryke ut er en ting, men det er kjedelig når jeg ikke presterer det jeg vet jeg kan. Jeg møtte for all del en god spiller, men det at jeg selv ikke kommer opp på nivå er det som frustrerer akkurat nå", uttaler han.

Med delt 33.plass i Open Division drar de slitne tilbake til hotellet, for å hente inn krefter til turneringens siste dag; Open Double.
Som eneste norske par i double-klassen, møtte Morten Påsche og Erik Damstuen opp på søndag, klare for nye tak.


Double skulle spilles som direkte "knockout" og grunnet gode resultater (bl.a førsteplass i Hamar Open og 3 plass i Norwegian Open) var det norske paret relativt høyt seedet - og fremflyttet forbi 64-dels finale.
Dette betydde både en time lengre søvn på morgenen, men viktigst; en antatt lettere første kamp.
På motsatt side sto det tyske double-paret Rene Losch/Alexander Thielmann, som hadde vunnet sin 64-dels.
Damstuen/Påsche vant kampen med god margin og var klare for 16-dels.
Allerede her ble nivået merkbart høyere - og det måtte 3 jevne set til før det norske paret kunne juble for avansement, på bekostning av far og sønn Vogel (Tyskland).

I 8-dels finale sto to kjente spillere på motsatt side - og Påsche/Damstuen visste at de måtte prestere på sitt beste for å ta seg videre.
Ungarske Oliver (4 ranket, double) og Karoly Vince (7 ranket, double) stod for tur, i en jevn kamp - også denne over tre set.
De ungarske spillerne ble nok preget av et oppofrende norsk par - som på ingen måte ville ryke ut riktig enda!
2-1 til de norske gutta og det begynner for alvor å bli spenning på arenaen for den norske troppen.

Med fornyet selvtillit gikk Påsche/Damstuen inn i kvartfinale mot Izbicky/Miezynski (Polen). Det ble en triller av et førsteset, der nordmennene først ligger under 12-15, henter inn og skaffer seg setball på 16-15, for så å tape 16-18. Dette var en kamp som ble preget av økende vind og det ble også en avgjørende faktor. Nordmennene tapte andre set 6-16, så etter et jevnt førsteset var det likevel tydelig at det polske paret hadde taklet vindforholdene bedre - og til slutt var verdige vinnere.


"Det føltes så nære. Etter å ha mistet initiativet og setball i førsteset var det nesten greit at vi var de underlegne i andre set. Men, hadde det gått til et tredje og avgjørende set ville det vært sidebytte underveis - og vi har vunnet de 3-setterne vi har hatt hittil", sier de norske samstemt.
"vi tapte mot bedre motstand, men det kjentes SÅ nære avansement og garantert pallplass", fortsetter Påsche.

Gutta forteller videre at de alt i alt er strålende fornøyde med en 5.plass av totalt 80 par i det første VM`et de spiller i sammen, men at det hadde vært utrolig kult med ÈN seier til. De ville da ha møtt Hjalmarson/Aronsson i semifinale, sikret seg minimum (og antakelig) 3-plass, podium og medalje. Double-finalen ble for øvrig vunnet av nettopp Hjalmarson/Aronsson (for det 3 VM/EM på rad).

I Open Divison vant Hjalmarson mot Mandryk i det som omtales som tidenes beste og jevneste speedminton-kamp.
For de som vil lese mer om speedminton internasjonalt, turneringer, ranking etc, kan lese her:
http://www.isbo-speedbadminton.com/


For informasjon om nevnte Kin-ball, se her:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLE83F3D6DD0DAA901

Aktiviteter

26.09.2020
USBL Håndballcamp 2020

09:30 - 16:00

Tranbyhallen

10.10.2020
EAT MOVE SLEEP FOTBALLCUP

00:00 - 00:00

Tranby Idrettspark

Kalender

September
MTOTFLS
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234