Barneidretten (BIG)

Målsetning med Barneidretten | Bakgrunn | Hvorfor BIG

Barneidrettsgruppa i Lier IL gir et allsidig og lekbetont idrettstilbud for alle barn i alderen 3 - 10 år. Frem til skolealder er det allidrettstilbud til barna og fra 7-8 års alder gis det grunnleggende opplæring i flere forskjellige idretter . Vi har valgt å prioritere de idrettene som drives i Lier: fotball, håndball og ski.

Ved å legge vekt på allsidighet og trening av grunnleggende motoriske ferdigheter, ønsker vi å gi barna grunnlag og motivasjon for å drive fysisk aktivitet og idrett videre i livet. Barneidretten i Lier IL drives i tråd med Norges Idrettsforbunds

Målsetningen med barneidretten i Lier IL

• At barna skal trives og ha det gøy
  • At flest mulig ønsker å delta (både jenter og gutter)
  • At barna utvikler seg fysisk, psykisk og sosialt, på egne premisser
  • Å skape varig interesse og motivasjon for aktivitet  – et godt grunnlag for senere idrettsaktivitet

Bakgrunn

Tranby Idrettsskole ble stiftet i 1989 for å gi et allsidig idrettstilbud for barn i alderen 3-12 år. I praksis ble det et tilbud til 3-6 åringene, mens særidrettene i Lier IL og andre lag overtok i 7 års alderen. For å imøtekomme Norges Idrettsforbunds retningslinjer for organisering av barneidrett, ble det i 1998 tatt initiativ til å slå sammen Lier IL og Tranby Idrettskole. På årsmøtet til Lier IL våren 1999, ble det vedtatt å opprette en egen barneidrettsgruppe i Lier IL, som på sikt skulle organisere alle barn til og med 10 år i idrettslaget.

Hvorfor en egen barneidrettsgruppe?

• BarneidrettsbestemmelseneBarn driver idrett fordi det er gøy, spennende og sosialt. For å ivareta barnas interesser, har Norges Idrettsforbund i samarbeid med særforbund og idrettskretser laget”Bestemmelser om barneidrett”. Bestemmelsene stiller krav til innhold, organisering og konkurranser i barneidrett, og alle idrettslag som organiserer idrett for barn t.o.m. 12 år er forpliktet til å følge disse bestemmelsene.
  • Allsidighet i stedet for spesialisering - Ved å organisere barneidretten som ett felles idrettstilbud, kan vi sørge for allsidighet for å ivareta grunnleggende motoriske egenskaper som koordinasjon, rytme og balanse. Det vil gi en god basis for all senere idrettsaktivitet og eventuelt toppidrett. Det er forskning som viser at tidlig spesialisering i en idrett er uheldig for allsidig utvikling.

• Frafallsproblematikken - Lier IL er et stort idrettslag, med meget god rekruttering av barn inn i idrettsmiljøet. Men det viser seg her, som de fleste andre steder, at det er stort frafall allerede i 13-14 års alderen. Vi tror at tidlig spesialisering bidrar til dette ved at barna blir lei hvis de har holdt på med for eksempel bare fotball siden de var 6-7 år, og har opplevd det som er å oppleve innen den idretten. Da er det dessuten vanskelig å bytte til en annen idrett fordi man aldri har drevet med noe annet, og nivået er ganske høyt der man evt. vil begynne.

• Forenkler hverdagen for familier - Barn ønsker ofte å prøve forskjellige ting, og ikke minst ønsker de å være med på det venninnene eller kameratene gjør. Ved at alle har ett felles allsidig tilbud, sørger vi for at barna får prøve flere idretter, og at vennegjengen får holde på med det samme. Medlemmer av barneidrettsgruppa betaler ett aktivitetsgebyr, og kan være med på alle aktivitetene hele året.
  • Sanksjoner fra kommune, idrettsråd og idrettskrets - Lier kommune, Lier Idrettsråd og Buskerud Idrettskrets, har alle et syn på barneidrett som samsvarer med retningslinjene fra Norges Idrettsforbund. De ønsker at klubbene skal drive i henhold til barneidretts-bestemmelsene, og avvik kan sanksjoneres med bortfall av økonomisk støtte og treningstider i hallene.

Den vanligste kritikken mot barneidrettsgruppa og barneidrettsbestemmelsene generelt, er at barna ikke får lov til å holde på med kun én idrett, selv om det er det de har lyst til. Vi har en hypotese om at barn i den aktuelle aldersgruppen sjelden har et bevisst forhold til hvilken idrett de vil holde på med, uten at det har kommet som (mer eller mindre bevisst) påvirkning fra foreldre, eldre søsken eller venner. Derfor tror vi at dette primært er et problem for foreldrene, og ikke for barna.

28.04.2019
Dyrenes Minicup i Fotball 2019